zaterdag 8 januari 2011

Schoolzwemmen

Gepubliceerd op weblog ChristenUnie Amersfoort oktober 2010 

Als schoolzwemmen in Amersfoortse basisscholen wordt afgeschaft, zoals het college voorstelt, krijgen we meer kinderen zonder A-diploma in Amersfoort. Dat is gevaarlijk in de waterrijke nieuwe wijken in Vathorst, maar ook niet leuk voor kinderen als zij worden uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes of schooluitjes in het zwembad. Daarom dienen wij een amendement in om het schoolzwemmen te behouden.

Op dit moment mogen alle basisscholen in Amersfoort meedoen met schoolzwemmen. Als de school niet op loopafstand van een zwembad is gelegen, worden de kinderen per bus vervoerd naar het dichtstbijzijnde zwembad. De gemeente betaalt niet voor dit vervoer, dat doen alle ouders samen via een kleine bijdrage van 18 euro. De gemeente betaalt wel voor het schoolzwemmen en dat kost ongeveer 500.000 euro per jaar. Door het schoolzwemmen te vervangen door gymnastiek, hoopt de gemeente dit geld te besparen.

Waarom is de ChristenUnie tegen afschaffing van het schoolzwemmen? Omdat wij vrezen dat veel kinderen anders hun A-diploma niet halen en zich niet kunnen redden als ze in het water vallen. De reguliere zwemlessen zijn erg duur. Per kind betaal je 36 euro per maand. Als je een laag inkomen hebt, kun je hiervoor een vergoeding krijgen via het Jeugdsportfonds of de SoPa-regeling. Maar als je meer verdient dat 16.000 euro per jaar, val je buiten die regelingen en moet je het zelf betalen. Als je dan ook nog een kind hebt dat langzaam leert of meerdere kinderen die allemaal zwemles moeten nemen, kost het je als ouders handenvol geld.

Zo heb ik dat persoonlijk ook ervaren. Mijn twee jongste zonen hadden grote moeite met hun zwemlessen. Nicholas bleef een jaar hangen in de eerste fase, terwijl je voor een A-diploma zes fasen moet doorlopen (teveel personeelswisselingen en de vorderingen werden toen nog niet bijgehouden). William is autistisch. Als ik al stiekem probeerde om zelf zwemles te geven, werden we meteen door de badmeesters uit het bad gehaald en werd ik verplicht de kinderen zwembandjes om te doen. Ze hebben er dus allebei twee jaar over gedaan om hun A-diploma te halen. Ik wist niet dat het behalen van een zwemdiploma even duur was als het behalen van je rijbewijs! Door schoolzwemmen kwam de vaart er eindelijk in. Uiteindelijk hebben onze kinderen hun A-diploma gehaald na het schoolzwemmen. Wij konden die dure lessen wel betalen, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige gezinnen kunnen zich deze zwemlessen niet veroorloven en wachten met lessen tot het schoolzwemmen begint.

Het is waar dat vier basisscholen hebben aangegeven niet langer mee te doen met schoolzwemmen vanwege de reistijd – ze willen hun tijd besteden aan reken- en taallessen. En dat is een geldig argument. Maar wat betekent dit voor de kinderen die nog geen zwemdiploma hebben? Als het college het schoolzwemmen toch wil afschaffen, moet er wel een vangnetregeling komen voor kinderen die nog geen diploma hebben als zij bijvoorbeeld in groep 4 of 5 zitten. Want kinderen die niet kunnen zwemmen lopen het risico te verdrinken of buitengesloten te worden bij feestjes en uitjes.

Maar stel dat het schoolzwemmen wordt afgeschaft. Zou dat kosten besparen? Er zullen extra gymzalen moeten worden gehuurd. Bovendien zullen de zwembaden overdag minder intensief gebruikt worden en dat is ook verspilling. De gemeente subsidieert zwembaden en zal als aandeelhouder meedelen in verliezen. En tenslotte zal de druk bij de zwemlessen na schooltijd toenemen, als alle kinderen hun diploma’s via het reguliere aanbod moeten halen. Ik denk dat het beschikbare zwemwater na sluiting van het Sportfondsenbad en zwembad Liendert en opening van het nieuwe zwembad aan de Hogeweg onvoldoende is om tegemoet te komen aan die vraag tijdens de spitsuren. Dit zal dus leiden tot lange wachttijden voor zwemles.

Vanwege deze kosten voor kinderen en de gemeente, zullen wij ons best doen om het schoolzwemmen in Amersfoortse basisscholen te behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten